Onze 10 leukste kindermusea

Musea saai? Vroeger wellicht, maar inmiddels echt niet meer. Onze kinderen zeiden zelf: 'Jeetje een top 10 samenstellen? Er zijn zooooo veel leuke!'

De kerstvakantie staat voor de deur! Wij vinden het altijd een heerlijke periode! Veel samen zijn, plannen maken voor 2018 en vooral veel leuke dingen doen. Ter inspiratie onze top 10 van leukste kindermusea.

1. Nemo - Amsterdam

Bij onze kinderen met stip op nummer 1! Alleen voor de kerstvakantie niet de beste tip, want dan is het er echt gigantisch druk. Tenzij je daar geen moeite mee hebt, kun je hem beter bewaren tot een studiedag of zo.

www.nemosciencemuseum.nl

 

2. Naturalis – Leiden

Helaas wordt dit museum langdurig verbouwd, maar tot de heropening in 2019 zijn er in het entreegebouw ook zeer interessante exposities. Momenteel is er de tentoonstelling GIF! waarin Freek Vonk je meeneemt in de wereld van gif, met diverse levende dieren.

www.naturalis.nl

 

3. Kinderboekenmuseum – Den Haag

Om eerlijk te zijn was niet gelijk het hele gezin enthousiast toen we hier naar toe gingen, maar gelukkig bleek dat ongegrond. Wat is dit een super leuk museum! Heel interactief voor kinderen in alle leeftijdscategorieën.

www.kinderboekenmuseum.nl

kinderboekenmuseum

 

4. Maritiem Museum – Rotterdam

Maritiem Museum

 

 

 

 

 

 

 

Met name de offshore experience vonden onze kinderen super. Je gaat een boorplatform op en ontdekt hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikoterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren.

www.maritiemmuseum.nl

 

5. Museon – Den Haag

Vanaf eind september is er de tentoonstelling ridders & kastelen. Die hebben we nog niet gezien. De tentoonstelling One planet wel en die is er ook nog. In deze interactieve tentoonstelling ga je op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe houden we met elkaar de aarde leefbaar en gezond?’

www.museon.nl

 

6. Natuurmuseum Brabant – Tilburg

Natuurmuseum Brabant

Dit is ook echt een topper! In de OO-zone kunnen kinderen vanaf een jaar of 7 zelf aan de slag. Plantensporen onderzoeken als detective, de oorzaak van bultjes achterhalen als arts, een Ecopark opzetten als Groene Ondernemer of bekijken hoe de gegeten spaghetti aan een reis door je ingewanden begint. Hier kan het allemaal! Voor de kleinere bezoekers is er o.a. de interactieve tentoonstelling BOS en Kikker is hier! Kortom voor alle leeftijden gegarandeerd uren speelplezier.

www.natuurmuseumbrabant.nl

 

7. Scheepvaartmuseum – Amsterdam

Is in het in Nemo te druk en heb je een museumkaart dan loop je zo even door naar dit leuke museum. Ook populair maar toch meestal net iets minder druk. Ze hebben een interactief, levensgroot bordspel waardoor je alles leert over de rangen en standen aan boord. En een bezoekje aan het VOC-schip in de haven blijft elke keer weer interessant.

www.hetscheepvaartmuseum.nl

 

8. Slot Loevesteijn – Poederoijen

Aan de hand van spellen kom je samen met je kinderen meer te weten over kruit en wapens. Iedereen krijgt een sleutel om alles mee te kunnen ontdekken. En natuurlijk blijft het verkleden als ridder voor alle leeftijden leuk!

www.slotloevestein.nl

 

9. Spoorwegmuseum - Utrecht

Spoorwegmuseum

Van 23 december t/m 7 januari is het winter station: het museum wordt in romantische wintersfeer gebracht. Je kan onder andere schaatsen tussen de treinen, marshmallows roosteren boven een kampvuurtje, genieten van live muziek en rondjes draaien in de antieke carrousel. Maar ook de rest van het jaar is het hier erg leuk.

www.spoorwegmuseum.nl

 

10. Geofort – Herwijnen

In 2016 werd Geofort zelfs uitgeroepen tot beste kindermuseum ter wereld! Daar zijn onze kinderen het niet helemaal mee eens (gezien deze tiende plek), maar een bezoekje is het zeer zeker waard.

www.geofort.nl

 

Ja we hebben er best behoorlijk wat bezocht. Met de museumkaart kun je een jaar lang gratis naar bijna alle musea in Nederland (in ieder geval de hierboven genoemde) voor nog niet eens de prijs van de dagentree van De Efteling (de kinderen dan, voor volwassenen is de kaart ietsje duurder maar het nog steeds dubbel en dwars waard)!

 

De volgende musea staan nog op ons wensenlijstje.

  • Science Center Delft
  • Nationaal Militair Museum - Soest
  • Veiligheidsmuseum PIT -Almere
  • Oyfo techniekmuseum - Hengelo
  • Museum Meermanno – Den Haag. Hier kan in je de kerstvakantie kunst maken met cola (lithograferen)

Heb jij nog favorieten, die we absoluut eens moeten bezoeken? We horen het graag!