8 nadelen van perfectionistische ouders

Perfectionistische ouders doen het met de beste bedoelingen, maar sta je wel eens stil wat het effect van jouw perfectionisme is op je kind?

Er is geen perfecte manier van opvoeden. De ene ouder kiest meer voor links en de andere meer voor rechts. Beiden laten ze psychische littekens achter bij hun kind. Klinkt dat raar voor je? Denk dan maar eens aan je eigen jeugd en dingen die je daarvan nog steeds lastig vindt. Als er bij jouw thuis vroeger nooit over gevoelens werd gesproken, is dit nu wellicht nog steeds een belemmering voor je om diepgaande relaties aan te gaan. Of als er nooit om jouw mening werd gevraagd, vind je het nu wellicht nog steeds lastig om die te geven. Zelfs als er nu wel expliciet naar wordt gevraagd.

 

DE SCHADE VAN PERFECTIONISCHE OUDERS

Sommige ouders zorgen voor meer littekens van anderen. Perfectionistische ouders bijvoorbeeld. Zo kunnen zij zorgen, dat hun kinderen op volwassen leeftijd last hebben van:

1. Emotionele blokkades

Mensen die zijn opgevoed door perfectionistische ouders, hebben vaak moeite om gevoelens zoals verdriet, woede, jaloezie en frustratie te uiten. Deze emoties worden namelijk vaak als negatief bestempeld en dat is wat ze in hun jeugd juist niet wilden zijn.
Ze hebben natuurlijk wel gevoelens, maar kiezen er voor deze op te kroppen. Ze praten er niet over of lachen ze weg. Wist je dat dit zelfs vaak lichamelijke klachten tot gevolg heeft?

 

2. Een negatief zelfbeeld

Kinderen zien hun ouders als hun grote voorbeeld: zij zijn degenen die alles weten (in de pubertijd verandert die mening overigens;-). Als kinderen continue de hoge verwachtingen van hun ouders niet waar kunnen maken, trekken ze de conclusie dat er met hun iets goed mis is.

 

3. Verslavingsgevoeligheid

De Britse Johann Hari (bekijk zijn zeer inspirerende TedTalk) stelt dat menselijk contact het tegenovergestelde van een verslaving is: ‘Als we niet in staat zijn ons om met anderen te verbinden, zullen we ons verbinden met iets anders, zoals het gegons van de roulette of de prik van een naald.’
En juist die verbinding is voor mensen die zijn opgevoed door perfectionistische ouders vaak lastig. Overigens betreft dit niet alleen verslaving aan drugs, alcohol of gokken, maar verslavingen in de breedste zin van het woord (goedkeuring van anderen, liefde, et cetera)

 

4. Perfectionisme

Onderstaande uitspraak van James A. Baldwin zegt voldoende...

 

5. Feedback

Feedback is eigenlijk iets heel positiefs. Kijk maar eens naar de letterlijke vertaling feed = voeden, en back = teruggeven. Je geeft iemand feedback omdat je die persoon wilt laten groeien. Eigenlijk heel liefdevol dus. In onze maatschappij heeft feedback echter vaak een negatief label. Mensen die door perfectionistische ouders zijn opgevoed, hebben extra veel moeite om feedback te ontvangen. Zij zien de groeikansen van feedback niet. Voor hun is het een bevestiging dat ze iets niet goed hebben gedaan. De bevestiging die ze in hun jeugd ook zo vaak hebben gevoeld…

 

6. Please-gedrag

Elk kind wil graag de goedkeuring van zijn ouders. Voor kinderen met perfectionistische ouders is het vaak een enorme opgave om die goedkeuring te krijgen. Vaak gaan kinderen daarom hun ouders pleasen om te krijgen wat ze nodig hebben. Dat please-gedrag is wat ze onbewust doorzetten in hun verdere leven. Tevens omdat ze door hun onzekerheid ook graag de goedkeuring van anderen mensen willen.

 

7. Oppervlakkige relaties

Je kan pas een intieme, liefdevolle relatie met iemand hebben als je van jezelf houdt en je openstelt voor de ander. Beiden zijn lastig voor kinderen van perfectionistische ouders (zie punt 1 en 2).

 

8. Ontevredenheid

Kinderen met perfectionistische ouders hebben geleerd aan hoge maatstaven te moeten voldoen en hebben geleerd die ook voor zichzelf te stellen. Als je continue niet aan die maatstaven kan voldoen, levert dat veel ontevredenheid op.

 

Het gereedschap perfectionisme.

Niet echt een fijn lijstje! Redenen genoeg om eens bij je eigen gedrag stil te staan. Ben jij perfectionistisch en was je je tot dit blog onbewust van de uitwerking daarvan  op je kind? Meer weten? Lees het blog: ‘Het gereedschap perfectionisme’.

Voordat je gaat: het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel voor kinderen met perfectionistische ouders. Ze zijn enorm gedreven en hebben een sterke getting-things-done-mentaliteit. Ze gooien niet snel het bijltje er bij neer, maar gaan tot het uiterste om hun doelen te bereiken.

Amy Chua omschrijft in haar boek ‘strijdlied van een tijger moeder’ zelfs een uitgebreide lofzang voor haar perfectionistische opvoedstijl. Haar dochters mochten bijvoorbeeld nooit buiten schooltijd met andere kinderen spelen, lager dan een 10 halen, televisie kijken en computerspelletjes spelen. Met als gevolg dat haar dochters gigantisch hoge cijfers haalden en enorm getalenteerd werden in muziek. Maar of ze er nou ook gelukkiger door werden is de vraag….