het gereedschap perfectionisme

Is jouw perfectionisme krachtig? Of denk je dat het jouw geluk beperkt en je kind negatief beïnvloedt? Ontdek hoe jij het gereedschap goed gebruikt.

Er zijn mensen, die heel trots zeggen dat ze een perfectionist zijn. Anderen schamen zich er juist voor. Het hangt er maar van af welk ‘labeltje’ je eraan hangt. In de basis is er niks mis met perfectionisme. Sterker nog: het geeft aan dat je ontzettend gedreven bent om het goed te doen. Het maakt dat je uitdagingen aangaat en kansen aangrijpt om jezelf beter, slimmer of knapper te maken. Heel positief toch?

 

PERFECTIONISME ALS GEREEDSCHAP

Stel je eens voor dat je een hartoperatie moet ondergaan. Heb je dan liever een chirurg die tot het uiterste gaat om alles perfect op elkaar aan te sluiten of eentje die gewoon zijn werk doet? Het eerste toch? Maar als die hartchirurg thuis met hetzelfde perfectionisme te werk gaat, is de uitwerking heel anders. Zijn vrouw en kinderen hebben het gevoel op hun tenen te lopen, ze kunnen het nooit goed doen. Denk je dat zijn enorm krachtige gereedschap in de operatiekamer dan nog goed wordt gebruikt?

 

PERFECTIONISME LIJDEN OF LEIDEN?

Perfectionisme wordt pas een probleem als het jou gaat leiden in plaats van dat jij het perfectionisme leidt. Wat bedoelen we daarmee? Het betekent dat je perfectionisme niet meer als een krachtig gereedschap ziet dat je kunt gebruiken op de momenten dat het zinvol is, maar dat het in de weg zit in de relatie met jezelf en met anderen. Het lijkt alsof je niet anders kunt. Dit is nou eenmaal wie je bent! Je lijdt dan onder je perfectionisme. Gelukkig kan het ook anders. Wil jij van lijden naar leiden, dan hebben we één advies voor je:

 

WORDT VOLWASSEN!

Bij nagenoeg iedereen die lijdt onder zijn perfectionisme ligt de oorsprong in zijn kindertijd. Een kind wil namelijk niets liever dan de goedkeuring van zijn ouders. Daar is niets mis mee. Dat is zelfs heel natuurlijk.

Perfectionisme is voor menigeen het middel om die goedkeuring te krijgen. Stel jouw ouders gaven je alleen aandacht als je iets goed deed en niet als het tegenovergestelde het geval was. Dan wist je wel wat je te doen stond, toch?

Of zoals bij Caroline het geval was: haar broer bezorgde haar ouders als kind behoorlijke kopzorgen. Caroline concludeerde voor zichzelf: ‘Ze hebben aan hem al hun handen vol dus laat ik nou maar zorgen, dat ze naar mij geen omkijken hebben.’ Zo hield ze zich altijd netjes aan de regels en zorgde ze dat ze op school goede cijfers haalde. Maar ook zij had vakken die ze lastiger vond, scheikunde bijvoorbeeld. Als ze voor dat vak een 5,5 haalde was ze al super blij. Zo kan ze zich herinneren dat ze op een dag vol trots met een 6 thuis kwam, waarop haar moeder reageerde ‘Ben jij er tevreden mee? Dan vind ik het ook prima.’ Haar moeder had vast en zeker geen enkele slechte bedoeling met deze opmerking, maar Caroline concludeerde: ‘Als ik goede cijfers haal, krijg ik aandacht en complimenten. Als ik net aan een voldoende haal, moet ik tevredenheid uit mezelf halen.’ Ondanks dat ze toen al een jaar of 15 was, bevestigde dit een overtuiging die ze in haar vroege jeugd had opgebouwd. Haar moeder kan zich dit moment niet meer herinneren. Caroline is dit kleine incident altijd bij gebleven.

Jarenlang heeft het perfectionisme Caroline geleid en was ze er mee in gevecht. In elke training kwam het weer als doel: ‘Ik wil van mijn perfectionisme af!’ Totdat ze zich realiseerde hoe krachtig de eigenschap in essentie is. Dat zij het gereedschap alleen verkeerd inzette.

 

DE SNELWEG NAAR PERFECTIONISME

In je jeugd was het dus in sommige gevallen heel zinvol om perfectionistisch te zijn. Daardoor werd immers je behoefte (liefde en aandacht van je ouders) vervuld. Inmiddels ben je echter volwassen en niet meer afhankelijk van je ouders. En toch doe je het nog!

Hoe komt dat nou eigenlijk? Waarom is het zo moeilijk om te veranderen? Zelfs als je je realiseert dat het zo wel jezelf als je omgeving in de weg zit?

Dat komt omdat het een automatisme is geworden. Omdat je de weg naar perfectionisme zo vaak hebt bewandeld, is er in je hersenen een snelweg voor aangelegd. Die snelweg bood je continue zo veel voordelen, dat je inmiddels niet meer ziet dat er ook allerlei mooie weggetjes naast die snelweg liggen. Je ziet niet meer dat je een keuze hebt.

Om je automatische patroon te doorbreken, is het enorm belangrijk om te weten waarom je doet wat je doet. Dat weet je nu en is een cruciale eerste stap.

Wil je echt veranderen? Gebruik dan ook dankbaar de spiegel die je kind je biedt. Want realiseer jij je wat de uitwerking van je perfectionisme op je kind is? Durf jij het aan om dat te ontdekken? Lees dan het blog over de 8 negatieve invloeden van perfectionistische ouders (en gelukkig ook 1 positieve;-).

 

PERFECT IS NIET PERFECT

Realiseer je dat kinderen veerkracht ontwikkelen als jij een voldoende goede ouder bent. Alleen een robotouder verliest nooit zijn geduld. Voor een kind zijn transparantie en eerlijkheid veel belangrijker. Als jij volgens jouw maatstaven op enig moment niet de perfecte ouder was, leg je kind dan simpelweg uit wat er gebeurde. Stel dat jij je geduld verloor (wat overigens zo nu en dan heel menselijk is met kinderen), leg dan uit wat daar de aanleiding van was.

Daar word zowel jij zelf als je kind een stuk relaxter van!