Is een strenge opvoeding goed?

Vader Rob schreef een openhartig blog over zijn opvoed-overdenkingen. Is een strenge opvoeding goed? Of kun je beter een bondgenoot of een coach zijn?

Onlangs hoorde ik een collega zeggen: "Ik zie om me heen dat de ouders tegenwoordig niet meer streng zijn, maar dat ze vrienden willen zijn van hun kinderen." Dat raakte me! Oeps, ik ben ook niet streng, maar stel ik me op als vriend? Stel ik geen grenzen? Jawel, zeker wanneer ik dat nodig vind. Toch hield het me bezig.

korte termijn fijn is lange termijn pijn

 

Straffen of belonen?

Over heel streng zijn ben ik heel stellig, en met mij recente wetenschappelijke onderzoeken: leuk voor de korte termijn, maar op de lange termijn desastreus. Conditioneren door straffen en belonen, dat wat we doen bij een puppie cursus, dat gebeurt er wanneer je streng bent. Berthold Gunster (grondlegger van Omdenken en auteur van het boek 'Lastige kinderen heb jij even geluk') zegt er het volgende over: "Zouden we niet veel liever willen dat onze kinderen doen wat ze doen omdat ze zélf voor dat gedrag kiezen?

Als je moet kiezen voor een kind dat keurig gedrild, maar zonder daar verder zelf over na te denken, op tijd zijn pyama aandoet, zijn tanden poetst, de visite een hand geeft ..... en een studie volgt die onze waardering kan wegdragen, of een kind dat op eigen kracht probeert te leren hoe het er in het leven aan toegaat, dan lijkt mij de keus niet zo moeilijk. Liever een eigenwijs, soms wat lastig kind dat met vallen en opstaan zijn weg in het leven probeert te vinden, dan een keurig gedresseerd kind, dat zich gedraagt als een kopie van vader en moeder, maar dat niet beseft waarom het doet wat het doet, anders dan het ontvangen van een beloning of het vermijden van straf."

Nee, mij niet gezien!

 

Strenge opvoeding of juist vrij?

Ok, streng zijn is niet de optie, maar vrienden zijn ook niet. Dan stel je geen enkele grens en alles wat je koter doet is OK. Wat dan wel? Bondgenoot! Dat is het woord dat enigszins de lading dekt!

Kinderen worden overvallen door emoties en stemmingen en ze hebben geen idee waar ze vandaan komen of hoe ze er mee om moeten gaan. Soms word ik zelf nog wel eens overmand door een emotie waar ik me geen raad mee weet, hoe moet dat voelen voor een kindje van 2,5? Volgens mij x1000 en dan in het kwadraat! De enige manier om er mee om te gaan is dan toch bondgenoot zijn? Begripvol zijn en er zijn voor je kindje en haar onvoorwaardelijk liefhebben? Misschien! Maar misschien kun je zelfs meer doen dan dat alleen.

 

De coach-methode

Ik heb bovenstaande een paar dagen laten bezinken en ik heb een beter woord gevonden: coach! Coach dekt veel meer de lading, maar er kleeft een nadeel aan: het woord coach impliceert dat een coach het allemaal al weet. Als ouder weet je dat vaak niet en is het ook voor jou een ontdekkingstocht. Bondgenoot zou in die zin beter zijn. Maar de voordelen van het woord coach zijn niet te onderschatten: de hoofdtaak van een coach is het beste naar boven te halen uit een persoon, zodat die persoon intrinsiek gemotiveerd is om beter te worden in de dingen die het doet. Uiteraard kan dat nooit via een vast script, elke ster die je coacht, heeft een specifieke individuele benadering nodig.

Coaching begint met een goede band, veiligheid en vertrouwen. Dat is het startpunt. Het eindpunt is bij het coachen van kinderen erg onduidelijk, het is namelijk een ontdekkingstocht. Je kunt nooit weten wat voor mooie dingen er onderweg gebeuren. Ik persoonlijk streef ernaar om ongeveer dit te bereiken:

✔ dat mijn kinderen een gelukkige blije jeugd hebben;

✔ autonomie, erkenning en competentie ervaren;

✔ dat ze uiteindelijk als verantwoordelijke, medelevende burgers van het leven genieten.

 

Succesvol opvoeden?

boek voor ouders

Het gastblog van Rob Janssen hadden we zo zelf kunnen schrijven. Wij delen namelijk volledig zijn visie. Daarom adviseren we ouders niet alleen te coachen, maar beschrijven we in hét Boek voor ouders de C.O.A.C.H.-methode. In 9 stappen leer je hoe opvoeden niet alleen makkelijker maar ook succesvoller kan. Zodat je de doelen behaalt, die Rob in zijn gastblog omschrijft. Nieuwsgierig?

Download dan twee gratis hoofdstukken van het boek. Of bestel het boek hier. Dan ontvang je een gesigneerd exemplaar.