Leerplicht voor ouders?

Kinderen zijn leerplichtig. Wat vind jij daar van? Het is toch een feest om te mogen leren? Dus moet het niet ook voor ouders gelden? Omdat het zo leuk is...

Wij vinden het woord leerplicht op zich vreemd. Waarom zou je immers verplicht zijn om te leren? Het is toch juist een cadeau dat je kan en mag leren? Dat je jezelf kan ontwikkelen, nieuwe vaardigheden kan ontdekken en het maximale uit jezelf leert te halen? Is dat alleen voor kinderen weggelegd of zou er ook een leerplicht, of beter gezegd ‘leerkans’, voor ouders moeten zijn?

Als je er bij stilstaat dat je als kind gemiddeld 1,5 jaar zwemles hebt alvorens je zonder bandjes mag, dat je minimaal 11 jaar naar school moet voordat je mag werken en dat je gemiddeld 38 rijlessen nodig hebt voordat je veilig de weg op mag, dan is het toch best raar dat er wordt verwacht dat we opvoeden allemaal maar gewoon kunnen? Dat, terwijl de schade die je er mee aan kan brengen enorm is. Dat klinkt wat heftig wellicht, maar wij denken dat menig psycholoog kan beamen dat de oorsprong van nagenoeg alle problemen in de jeugd ligt. Gek hè?! Alle ouders voeden immers met de beste bedoelingen op. Althans, daar gaan we vanuit.

Leerplicht voor leerkrachten?

Leerkrachten hebben met hun studiedagen ook een soort leerplicht. Wat niet wegneemt dat ouders behoorlijk op de kwaliteit van leraren en leraressen afgeven. En ja, wij denken ook dat er op menig school veel te winnen valt (net als in menig bedrijf, ziekenhuis, stichting en menig gezin overigens). EN laten we wel wezen: leerkrachten zijn opgeleid om kinderen dingen te leren, niet als psycholoog. Wat je met al die rugzakjes van tegenwoordig bijna moet zijn om überhaupt als leraar fatsoenlijk je vak uit te kunnen oefenen. Waar je kind vroeger gewoon lekker druk was, heeft hij/zij tegenwoordig ADHD. Al komt je kind er met die stempel nog aardig van af, want ook de stickers ADD, ASS, ODD, CD, PDD-NOS, MCDD, DCD/ dyspraxie, en … liggen in de kast.

adviezen kinderen

 

Leerplicht voor ouders?

Wordt het niet eens tijd dat wij als ouders onze verantwoordelijkheid nemen en ons niet verstoppen achter drukke banen, imago’s die op social media hoog gehouden moeten worden en de nieuwste gadgets (of die nou voor onszelf zijn of voor ons kind)? Laten we onze opvoedplicht serieus nemen. Laten we onze ogen openen om écht naar ons kind te kijken en te zien wat hij/zij nodig heeft, wat nou eenmaal voor elk kind anders is. Laten we ons tegelijkertijd bewust worden van onze eigen patronen, die we nu klakkeloos projecteren op onze kinderen. Laten we in plaats van te werken aan ons imago, werken aan ons eigen geluk. Zodat we het beste voorbeeld zijn dat we onze kinderen kunnen geven.

Als alle ouders dat doen, maken we niet alleen het leven van onze kinderen een stuk gelukkiger, ook die van de leerkrachten en als bonus die van onszelf!

Beginnen met leren.

Wij ontwikkelden de C.O.A.C.H.-methode, waarbij het woord ‘coach’ een dubbele betekenis heeft. Enerzijds staan de letters voor de fasen die we doorlopen (Creatie – Ontdekken – Acceptatie – Communicatie – Herstructuren en vooral Happy).
Anderzijds voor de rol die wij adviseren ouders op te pakken. Een coach luistert, stelt de juiste vragen en schept een klimaat waarbij iedereen het beste uit zichzelf kan halen. En juist dat is zo belangrijk voor kinderen.

Elk kind heeft unieke kwaliteiten. Die hoeft een ouder zijn/haar kind niet te leren. Nee, die heeft elk kind vanaf de geboorte al in zich. Het enige dat je als ouder hoeft te doen, is zorgen voor de juiste omstandigheden om al die kwaliteiten tot bloei te laten komen. Klinkt simpel toch? Helaas is het in de praktijk vaak nog behoorlijk uitdagend. Wat die juiste omstandigheden zijn, is immers voor elk kind verschillend. Dus hoe weet jij nou als ouder wat jouw kind nodig heeft?

In ons Boek voor ouders, krijg je er alle handvaten voor. Het biedt waardevolle inzichten en tal van tips om van een oké gezinsleven een fantastische te maken. Daar wordt je kind ook blij van;-)

boek voor ouders
Of je ons Boek voor Ouders gebruikt, een training volgt, een praatgroep start of wat dan ook: zolang je het ouderschap maar serieus (en zo nu en dan met een korreltje zout) neemt.

Geniet van je gezin!
Donald en Caroline

PS Ben je nieuwsgierig? Download dan twee gratis hoofdstukken van het boek. Of bestel het boek hier. Dan ontvang je een gesigneerd exemplaar.