5 ‘slechte’ adviezen die elke ouder geeft

Adviezen voor onze kinderen, elke ouder heeft en geeft ze continue. Ze zijn allemaal goed bedoeld. Maar hebben ze de uitwerking die we willen?

Wij hebben 5 adviezen voor je op een rijtje gezet, die ondanks hun goede bedoelingen weinig effect hebben. Bespaar je dus de moeite;-)

 

Advies nr. 1: "Goed je best doen, hoor!"

Of "Zal je goed op jezelf passen?" Adviezen waar je kind echt helemaal niets mee kan. Denk je dat hij dat niet zou doen, als je het niet zou zeggen?
Laatst waren we op het voetbalveld: een vader stond naast het doel waar zijn zoon stond te keepen. Als zijn zoon de bal had, zei zijn vader "Pak je rust jongen, pak je rust." Niet één keer, maar minstens tien in één helft! De vader bedoelde het goed, dat was overduidelijk. Maar zou zijn opmerking enig effect hebben? En zo ja, was het dan het effect dat hij voor ogen had?

Als wij zelf wat geïrriteerd zijn en de ander zegt "Doe is even rustig joh!" worden we alleen maar geïrriteerder. Het voelt alsof iemand olie op je vuur gooit. Bovendien, hoe kun je nou rustig blijven als je midden in de spanning van een voetbalwedstrijd zit?
Als kinderen klein zijn, vallen de gevolgen allemaal nog wel mee. Hoe ouder ze worden hoe meer ze zich voor je adviezen gaan afsluiten. Ook voor de adviezen die juist wel heel belangrijk voor ze zijn.

 

Advies nr. 2: "Als je later groot bent..."

Kinderen hebben een slecht tijdsbesef. Dat ze op een bepaalde leeftijd weten dat ze pas hun bed uit mogen als 07:00 uur op de wekker staat, is al heel wat. Onze dochter van 7 kan inmiddels aardig overweg met de klok, maar als ze wil weten hoelang iets nog duurt, vraagt ze altijd hoeveel fruitpauzes het nog duurt (die vergelijking hebben we ooit geïntroduceerd om het haar duidelijker te maken).
Hierbij gaat het slechts over het tijdsbesef van uren en eventueel dagen. Wat 'als ze later groot zijn' betekent, is überhaupt niet voor ze te bevatten.

Als je kind wat ouder is, denk je wellicht dat hij het wel begrijpt. Het tegendeel is waar, want vanaf een jaar of 10 begint de biologische pubertijd en pubers hebben ook een ander tijdsbesef. Voor hun lijkt tijd niet voorbij te gaan. Een maand is voor hun al een eeuwigheid laat staan de gedachte dat ze later groot zijn….

 

Advies nr. 3: "Doe even normaal!"

Staat een kind te stuiteren of stelt hij zich aan, dan zeggen ouders vaak "Doe even normaal!" Wij betrappen ons er ook nog wel eens op. Maar tja, wat is eigenlijk normaal? Wat voor de één normaal is, is het voor de ander helemaal niet.

Zo’n 10 jaar terug was er een spraakmakend tv-programma ‘Groeten terug uit de rimboe’. Ken je dat nog? Nadat een aantal Nederlandse gezinnen een tijd hadden doorgebracht bij inheemse stammen, kwamen enkele leden van die stam naar Nederland. Hun reactie op voor ons iets zo normaals als een roltrap was hilarisch. Andersom was het voor hun weer heel normaal om het bloed van koeien te drinken en te jagen op vogels en buideldieren.
Kortom wat voor de één de gewoonste zaak van de wereld is, is het voor de andere absoluut niet. Wees dus duidelijk richting je kind. Als je wilt dat je kind zich anders gedraagt, zeg dan welk gedrag je wel wilt zien, want hier kan hij niets mee.

 

Advies nr. 4: "Het is hier geen hotel!"

Ken je hem van vroeger? Wij hebben hem allebei regelmatig gehoord thuis! Dylan Haegens noemt het als eerste in zijn filmpje ‘De 10 irritantste opmerkingen van ouders’ en heeft een geniale reactie richting zijn eigen moeder: "Nee dat zou wat zijn, dan zou ik je ook nog eens moeten betalen om mijn kamer op te ruimen!"

Wellicht zijn jouw kinderen nog op een leeftijd, waarop je deze uitspraak nog niet maakt. Doe er dan vast je voordeel mee voor later;-)
Deze uitspraak heeft met niets anders te maken dan je eigen frustratie en gaat er in ieder geval niet voor zorgen dat je kind in actie komt. Als dat je doel is, is het beter om je kind te laten weten wat zijn gedrag met jou doet. Als je echt een goede band met je kind hebt, vindt hij het namelijk belangrijk wat jij vindt. Als jij op rustige en teleurgestelde toon kan aangeven dat je het zo fijn zou vinden als hij bijvoorbeeld zijn jas voortaan aan de kapstok zou hangen, is de kans dat je je doel bereikt vele malen groter.

 

Advies nr. 5: "Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden."

Op zich niet zo’n gekke uitspraak want tja als jij niet gepest wilt worden, pest dan ook een ander niet. Uiteraard gaat het daarvoor op. En vast voor nog enkele situaties. Maar als we het over communicatie hebben, is het handiger om iemand te behandelen zoals hij wel behandeld wil worden.

Als dat zou gebeuren, zou er een stuk minder ruzie zijn. Want komt die ruzie juist niet door miscommunicatie, doordat je mensen benadert vanuit de gekleurde bril die je zelf op hebt?
Laten we onze kinderen als voorbeeld nemen. Als we willen dat Daan iets doet, wil hij korte en bondige instructies, waarbij hij veel zelf kan bepalen. Ise daarentegen wil juist veel details en wil het liefst samen dingen doen. Als we hun allebei op dezelfde manier zouden benaderen, zouden we bij de ene ons resultaat bereiken, maar bij de andere niet.

Hoe weet je nou hoe je elk kind moet benaderen? Gelukkig is dat makkelijker dan je wellicht denkt. We leggen het je uit in de tweede sleutel van de GRATIS videoserie 'De 3 sleutels tot een luisterend kind, zonder je geduld te verliezen.'

 

Nieuwsgierig?

Meld je hieronder aan en ontvang de sleutel gelijk in je inbox.

 

OF

Schrijf je in voor de gehele videoserie. Dan krijg je nog twee andere waardevolle sleutels cadeau.