Trukendoos voor succesvol opvoeden

Waarschuwing voordat je gaat lezen: het kunnen andere trucs zijn dan je verwacht! Wel de meest effectieve voor succesvol en makkelijk opvoeden.

Enige tijd geleden waren we bij een lezing over positief opvoeden, waarbij het met name ging over de manier van communiceren: hoe kan je zorgen, dat je kind wél gaat doen wat jij wilt. Heel interessant overigens en toch miste er iets voor ons. Wat?

Tijdens de avond gingen we in groepjes brainstormen over o.a. tandenpoetsen, naar bed brengen, aan tafel blijven zitten, opruimen en aankleden. Hoe kon je er voor zorgen, dat dit überhaupt gebeurde en hoe zonder strijd? Wij realiseerden ons, dat al deze punten bij ons thuis nooit een issue waren.

 

Waarom gaat het bij ons zo makkelijk?

Toch hield de avond ons thuis nog geruime tijd bezig: wat hadden we gemist? En wat deden wij waarom het allemaal zo makkelijk ging bij ons?

Overigens no worries: het is niet zo, dat bij ons altijd alles van een leien dakje gaat. We concludeerden echter wel, dat strubbelingen nagenoeg altijd terug te herleiden waren naar onszelf. Waarom schoten we de ene keer bij onderling geruzie tussen zoon en dochter uit onze slof en konden we er de andere keer hard om lachen?

Als wij gestresst waren, ging het thuis lastiger. Maar ook als wij onzeker waren over iets. Bijvoorbeeld toen wij twijfelden over de juiste manier om met digitale apparaten om te gaan. Er was daar veel gedoe over, tot het moment dat wij daarover helder waren. Toen losten de strubbelingen zich als sneeuw voor de zon op.

 

Een stevig fundament is de sleutel.

Onbewust heeft deze avond bijgedragen aan de start van ons bedrijf. We realiseerden ons, dat je hele trukendozen open kunt trekken bij het opvoeden, die ook vast op korte termijn effect hebben. Maar wat als de basis niet goed is? Wat als jij heel onzeker bent? Wat als jij het lastig vindt om open te zijn over je eigen emoties en daarmee geen echte connectie krijgt met je kind? Wat als jij je kind vertelt dat het belangrijk is dat hij voor zichzelf opkomt, maar je zelf altijd ja zegt terwijl je nee bedoelt?

Denk eens even aan een huis. Het fundament is slecht, maar de buitenkant en inrichting zijn schitterend (daarvoor is de trukendoos veelvuldig gebruikt). Op het eerste oog lijkt de trukendoos schitterende resultaten te geven, totdat de eerste goede wind voorbij komt…. En alles als een kaartenhuis in elkaar stort. Begrijp je waar we naar toe willen? De trucjes zijn heel handig en maken alles nog veel mooier, maar niet zonder goede basis.

Tijdens de lezing werd uitleg gegeven over growth en fixed mindset (kort gezegd: sta je open voor groei/nieuwe dingen leren/andere invalshoeken en dergelijke of denk je vaker 'ik heb gelijk', 'zo is het nou eenmaal', et cetera). Dat sprak ons enorm aan. Wat ons echter verbaasde, was dat er alleen op werd ingegaan hoe je een growth mindset bij je kind kon stimuleren. Maar wat nou als je zelf een fixed mindset hebt? Als je dan gaat richten op het stimuleren van een growth mindset bij je kind (lees: de trukendoos opentrekken), gaat niet werken. Je bent namelijk zelf het levende voorbeeld voor je kind.

Leef het voor!

Meer en meer werd de sleutel tot ons fijne gezin ons duidelijk: persoonlijk leiderschap. Wij zijn continue bezig met persoonlijke groei: hoe kunnen wij het maximale uit onszelf halen? Wat kunnen WIJ anders doen om nog gelukkiger te zijn? Alle waarden, die we belangrijk vinden voor ons kind (zoals respect, zelfvertrouwen, in oplossingen denken, dankbaarheid) leven we hun voor. En jeetje wat wordt opvoeden daar makkelijk van! Je hoeft namelijk eigenlijk niet zo veel meer te doen (uiteraard nog wel verzorgen, aandacht en veel liefde geven, maar dat gaat eigenlijk ook vanzelf).

En zo werd ‘Succesvol Opvoeden’ uiteindelijk geboren! We wilden ook anderen laten zien hoe veel makkelijker het kan. Meer plezier in je gezin én meer tijd voor jezelf. Heerlijk toch?

Wij delen in onze blogs en trainingen ook zeker nog wat trucjes hoor. Sommige werken namelijk op korte termijn prima en de verbeterde sfeer die je daardoor in huis ervaart, geeft jou weer energie om er ook op de lange termijn voor te gaan. Om jezelf en daarmee ook je kind klaarstomen wat deze huidige maatschappij van je vraagt.

Onthoud:

De makkelijke weg, wordt op termijn vaak moeilijk en de moeilijke weg vaak makkelijk. 

[:en]hier gaan we gewoon normaal door hoe het zal zijn. en dan gaan we snel een keuze maken hoe we het blog willen hebben. ik ben erg benieuwd. denk jij dat het mooi wordt?

 

hier gaan we ook weer verder. en komt er dan nog een lees meer in?

en dan gaan we hier nog verder met de tekst. dat zou dus niet zichtbaar moeten zijn.[:]