voordelen van een kledingchallenge

1,5 jaar geen kleren kopen! Het begon als een geintje. Maar wat leverde het veel op. Velen verklaren me voor gek, maar ik kan het iedereen aanraden. Benieuwd waarom?

Hoe de kledingchallenge begon

Een tijd geleden was ik op een financiële training. Het belangrijkste doel van de training was om je bewuster te maken over geld en je mindset te veranderen. Ik stond versteld van het feit hoe sommige mensen over geld denken: ze noemen het ‘de duivel van alle kwaad’.

Ik ontmoette daar een vrouw die me zei dat ze besloten had tot het einde van het jaar geen nieuwe kleding meer te kopen. Het was toen half november dus heel stoer vond ik het besluit nog niet, maargoed het was een begin en voor haar wellicht al heel wat.

Begin december stond ik in een kledingwinkel en dacht ik aan haar opmerking. Geen kleding kopen. Ik vroeg me af hoe hard ik eigenlijk nieuwe kleren nodig had en besloot mezelf een kleding challenge te stellen: een half jaar geen nieuwe kleren kopen.

Waarom? Nou eigenlijk gewoon om eens te zien hoe dat zou zijn. Weinig doordachte redenen dus. Als snel bleek hoe heerlijk ik het vond.

De voordelen van mijn kledingchallenge

Los van het geld dat ik uitspaarde, genoot ik met name van de tijd die ik overhield.
Niet dat ik met een gat in mijn hand door het leven ga, maar je herkent het vast wel: Je ziet per toeval een leuk jurkje, koopt het en constateert bij thuiskomst dat je geen passende schoenen hebt. En dan zit je zo weer een paar uur op internet. Althans zo overkwam het mij regelmatig.

Meer tijd dus, op een gekke manier ook een soort rust in mijn hoofd en met name het gevoel dat er meer focus is voor de dingen die echt belangrijk voor me zijn. Zo bleef er meer tijd over om boeken te lezen over mijn passie (persoonlijke ontwikkeling). Ik las in één jaar maar liefst 40 boeken, terwijl mijn jaarlijkse gemiddelde normaliter op een boek of 5 bleef steken. En minstens zo belangrijk: meer quality time met mijn gezin. Dat half jaar geen kleding kopen redde ik dus op mijn sloffen. Omdat het zo goed beviel besloot ik de challenge tot een jaar te verlengen.

Inmiddels begonnen sommige vrouwen in mijn omgeving wat ongeloofwaardige blikken naar me te geven. Anderen inspireerde ik juist, want meer en meer hoorde ik vriendinnen en kennissen die ook met hun kledingchallenge begonnen. Grappig overigens dat iedereen daar haar eigen redenen voor heeft. De ene wil geen kleding kopen om zichzelf uit te dagen, de ander laat het voor het milieu en weer een ander vanwege de kosten.

kledingchallenge met een lach

Van kledingchallenge naar kledingruil

Net voor mijn geplande einde (zo bij 11 maanden) begon het enigszins uitdagend te worden. Ik heb jarenlang een kantoorbaan gehad en mijn wintergarderobe was zodoende wat anders samengesteld dan waar ik inmiddels naar verlangde voor mijn vanuit-huis-baan.

Maar de redder in nood was daar: een vriendin organiseerde al enkele malen een kledingruil. Om diverse redenen ben ik nog niet eerder bij die kledingruil geweest, maar ditmaal meldde ik me gelijk aan. Met zo’n 15 vrouwen hebben we drie uur lang kleding bekeken, gepast en geruild. Ongelooflijk waar ik mee thuiskwam! Wat anderen misschien niet zo leuk (meer) vonden, of gewoon beu waren, was voor mij prima. Ik kwam onder andere (ja als ik de hele lijst op ga noemen, ben ik nog wel even bezig…) thuis met 3 mooie dikke wintertruien, een rood leren jasje, 5 shirts en een bikini.

Helemaal door het dolle! In 3 uur een volledige ‘nieuwe’ en bovenal gratis garderobe!

Kledingchallenge verlengd

Met dit in mijn kielzog besloot ik mijn kledingchallenge nogmaals op te rekken. Met nog een kledingruil achter de rug en spontane kado's van vriendinnen is me 1,5 jaar met gemak gelukt! Vanaf nu daag ik mezelf niet meer uit om helemaal niets meer te kopen, maar minder kopen blijf ik volhouden. Het bevalt namelijk nog steeds heel goed dat ik automatische patronen heb doorbroken. Wist je dat 95% van ons gedrag onbewust is? We schreven er laatst een blog over: Heb jij de touwtjes in handen? 

Na het schreven besefte ik me dat dit ook op mijn shop-gedrag van toepassing was. Het ging bijna automatisch. De gedachte dat ik niets leuks in mijn kast had of het automatisme waarmee ik websites af ging struinen als de uitverkoop was begonnen (waar anderen dat juist doen als de nieuwe collectie er is, geniet ik altijd van koopjes). En de ruimte die het oplevert als je die automatische patronen doorbreekt. De verwondering, energie, gespreksonderwerpen en bovenal de tijd. Ik geniet er nog enkele dag van!

Een minimalistische kledingkast, project 333

Ondanks de ongeloofwaardige reacties van sommige vrouwen, blijk ik absoluut niet de enige te zijn die de voordelen van een wat minimalistische kledingkast inziet. Ik ontdekte dat er in Amerika een rage was ‘project 333’.

De oprichtster stelde zichzelf als uitdaging om gedurende 3 maanden slechts 33 kledingstukken te gebruiken (inclusief jassen, tassen, schoenen en accessoires. Inmiddels volgenden vele dames haar voorbeeld en staat youtube vol met filmpjes hierover. Of ik het met 33 items red, weet ik niet. Ik heb het nooit geteld. Maar alle voordelen ervaar ik in ieder geval!

Caroline